Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Листопад » 18 » Методична сесія для завідуючих РМК
11:49
Методична сесія для завідуючих РМК
На нараді при начальнику відділу освіти завідуюча РМК Римар Л.Я. звітувала про методичну сесію для завідуючих РМК, що вже третій рік поспіль проводиться як інноваційна форма підвищення кваліфікації. Ось і цього року 12 - 16 листопада на базі ЧОІПОПП проведена осіння методична сесія з питання «Науково-методична підтримка інформаційно-освітнього простору регіону».
Заходи, проведені під час сесії, направлені на реалізацію Державного стандарту загальної початкової освіти, Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій "Сто відсотків” на період до 2015 року, Державної цільової соціальної програми підвищення якості шкільної природничо-математичної освіти на період до 2015 року.
Тема методичної сесії обрана не випадково, адже діяльність районних (міських) методичних кабінетів і подальший їх розвиток тісно пов'язаний з інноваційними процесами, що відбуваються в освітній галузі, та використанням у процесі науково-методичної роботи з педагогічними працівниками інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ).
Гаврилюк Г.М., начальник Головного управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації проаналізувала стан інформаційного забезпечення навчальних закладів Черкащини, окреслила проблеми та перспективні напрямки роботи щодо покращення роботи з учасниками навчально-виховного процесу.
Чепурна Н.М., ректор ЧОІПОПП зробила наголос на тому, що основними напрямками діяльності районних (міських) методкабінетів Черкащини є науково-методичне забезпечення системи дошкільної та загальної середньої освіти, впровадження Державного стандарту загальної початкової освіти, підготовка педагогічних працівників до реалізації Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, який у частині базової загальної освіти впроваджуватиметься вже з 2013 року, а повної загальної середньої освіти – з 2018 року.
Завідувачі РМК (ММК) взяли участь у відкритому засіданні вченої ради ЧОІПОПП з питань виконання Плану заходів щодо забезпечення розвитку освіти у сфері інформаційних технологій на період до 2013 року та використання інформаційно-освітнього простору інституту у розвитку професійної компетентності вчителів природничо-математичного циклу.
Цікавою, змістовною та своєчасною була зустріч із колективом кафедри педагогіки ЧОІПОПП (завідувач кафедри Гаряча С.А.) з питання «Ціннісні орієнтири сучасної освіти». Обговорено результати всеукраїнського та регіонального моніторингу щодо ролі учителя в суспільстві. Представлено результати регіонального моніторингу стану викладання природничо-математичних дисциплін, а також результати анкетування вчителів та батьків з метою виявлення причин низького рівня навчальних досягнень учнів.
Активно пройшло обговорення проекту Орієнтовних критеріїв оцінки діяльності районних (міських) методичних кабінетів (центрів) як науково-методичних установ (Дзюбак Р.М., проректор ЧОІПОПП; Гладка Н.М., завідувач лабораторії розвитку освіти та педагогічних інновацій). Характерною особливістю діючих районних (міських) методичних кабінетів є їхнє функціонування на ринку освітніх послуг як науково-методичних установ, що якісно відрізняє їх від методичних кабінетів попередніх років. Критерії роботи методичних структур необхідні передусім як орієнтири перебудови діяльності методичних кабінетів.
Інформаційно насиченим було повідомлення Руденко В.Б., завідувача міським методичним кабінетом м. Сміли, учасника Всеукраїнської науково-практичної конференції «Діяльність районних (міських) методичних кабінетів в умовах упровадження державних освітніх стандартів та інформаційно-комунікаційних технологій» (м.Рівне, 2 листопада 2012 року), яка зазначила, що модернізація діяльності методичних служб на основі чинного законодавства пов’язана із пошуком ефективних шляхів науково-методичного супроводу професійної діяльності педагогічних працівників і потребує структурних змін щодо змісту діяльності методичних працівників, посилення координаційної функції у методичному середовищі регіонів.
Завідувачі Христинівського, Монастирищенського районних методичних кабінетів та міського методичного кабінету м.Умань (Терещук Т.С., Завертана Н.Б., Трохименко І.А.) презентували сайти відділів освіти та методичних кабінетів, розкрили зміст використання Інтернет-ресурсів для мережевої взаємодії. Приділена значна увага формуванню єдиних електронних баз ЗНЗ, накопиченню інформації про досягнення педагогічних працівників тощо.
Переглядів: 748 | Додав: rimar | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]