Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Квітень » 11 » Торгівля людьми — злочин проти людяності
14:35
Торгівля людьми — злочин проти людяності

У сучасному світі торгівля людьми є одним із найбрутальніших порушень прав і свобод людини. За рівнем злочинної прибутковості торгівля людьми посідає одне з перших місць, поступаючись лише доходам від наркобізнесу і торгівлею зброєю. Для України торгівля людьми є масштабною, соціально-кримінальною проблемою.
На жаль, Україна є країною походження, транзиту та призначення для чоловіків, жінок та дітей, яких експлуатують за кордон та всередині країни. Особливої гостроти проблема набула протягом останніх років, оскільки Україна перебуває у збройному конфлікті з сусідньою країною і тому ризик потрапити у небезпечну ситуацію зростає в кілька разів. Причиною тому є посилення кримінальної ситуації, відсутність контролю на окупованих територіях, бажання людей виїхати і влаштувати своє життя за межами країни, низький рівень обізнаності з даного питання. В результаті люди потрапляють до пастки за кордоном.
Україна докладає чимало зусиль у сфері протидії торгівлі людьми, особливо в частині поширення Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Нові виклики та загрози вимагають об’єднання зусиль інституцій на державному рівні, неурядових організацій із зусиллями міжнародної спільноти, оскільки торгівля людьми, яка є злочином, становить значну суспільну небезпеку.
7 квітня 2017 року  районним  практичним психологом відділу освіти Дорошко Л.П. та завідувачем сектору у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації Коваленко І.В. проведено тренінгове заняття для практичних психологів та соціальних педагогів загальноосвітніх навчальних закладів району на тему: „Особливості роботи працівників психологічної служби з учасниками навчально-виховного процесу щодо протидії торгівлі людьми”, оскільки одним з пріоритетних напрямків роботи спеціалістів психологічної служби є попереджувальна  робота серед учасників навчально-виховного процесу щодо протидії торгівлі людьми, спрямована на усвідомлення дітьми та молоддю знань про те, що найвищою цінністю будь - якої держави, у тому числі й України, є людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека. Основними завданнями при проведенні просвітницької роботи є  інформування учнів з питань безпечної міграції, ризиків та шляхів запобігання потрапляння в ситуацію торгівлі людьми; формування небайдужого ставлення до даної проблеми та навичок конструктивної поведінки в ситуаціях ризику.
У ході тренінгового заняття особлива увага акцентувалася на ролі практичних психологів та соціальних педагогів під час проведення превентивної роботи у навчальних закладах щодо протидії торгівлі дітьми.
Учасники тренінгового заняття були поінформовані про нормативно - правову базу сфери протидії торгівлі людьми, масштаби цього явища в Україні та світі вцілому, мали змогу поглибити свої знання про причини, які призводять до торгівлі людьми, проаналізувати шляхи потрапляння до рук торговців, етапи торгівлі, форми експлуатації та категорії населення, що схильні до потрапляння в ситуацію ризику.
Викладення теоретичного матеріалу супроводжувалося переглядом відеоматеріалів та практичними вправами, які допомагали учасникам заняття - соціальним педагогам та практичним психологам загальноосвітніх навчальних закладів міста та району закріпити знання та отримати певні професійні навички, проаналізувати основні напрями та найефективніші форми роботи з учасниками навчально-виховного процесу щодо протидії торгівлі людьми.
Учасники заняття зробили висновки, що тільки мобілізувавши спільні зусилля державних, неурядових, правоохоронних організацій та кожного з нас – свідомого українця – ми захистимо свої права і свободи та зробимо життя безпечним.

   

 

Переглядів: 481 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]